《今時今日仲可以保障個人資料安全?》

October 1, 2019

 


隨著新身份證推出,卡上的RFID chip可以方便被讀取資料及相片,但亦因如此而產生個人私隱安全性的疑慮。

企在你旁就可以盜取你的個人資料?
以有Paywave功能的credit card為例,卡上的RFID chip 帶來無限方便,只需放上scanner就可讀取資料過帳。試想想有人行過,係你不為意時,不需經過『主動』的權限,"scanned" 你褲袋嘅銀包,理論上他們已可複製RFID資料/製作出你的卡-----咁點算?除非你嘅卡被RFID-blocking wallet保護 

 

咁究竟RFID blocking wallet有咩咁利害?
RFID卡透過無線電波便可以傳輸資料,而micro wallet 就是可以阻隔這種無線電波,防止你的信用卡或新身份證的資料被盜用。

 

 

 

 


再者,micro wallet是由Faraday cage建立,防止其無線電波干擾附近的敏感設備,從而防止數據盜竊。當外來電波移動到防磁盒的左側,帶負電,而原子核剩餘的不平衡電荷使右側帶正電荷。這些感應電荷會產生相反的電場,從而抵消整個防磁盒內的外部電場。(見圖) 

 如果你想自己制造​皮革產品,立即Click入以下連結預約皮革班!


https://www.lokyourheart-hkleatherhandmade.com/book-online-leatherworkshop
Please reload

Recent Posts

September 1, 2019

Please reload

Featured Posts

【Prxda名牌手袋】教你自己制作過萬蚊嘅名牌包包!

May 26, 2019

1/7
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram